22 Ιουλ 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Χέρι χέρι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Στην Βουλή συζητήθηκε σήμερα το ν/σ για το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, αλλά και την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν ...στους εργοδότες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης - Οι εργοδότες μπορούν να αρνηθούν την παροχή εργασίας από μη εμβολιασμένο εργαζόμενο, και δεν θα του καταβάλλουν τις αποδοχές του.

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων, στην οποία προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν εμβολιάζονται, όπως στέρηση μισθού Σύμφωνα με την τροπολογία, ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των εργαζομένων. Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με τους τομεάρχες Ανδρέα Ξανθό και Μαριλίζα Ξενογγιαννοκοπούλου να επισημαίνουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει με νέους όρους τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο, επιλέγει για μια ακόμα φορά τη "γραμμή" του αυταρχισμού και του διχασμού και όχι της πειθούς και της κοινωνικής συνοχής»

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να ψηφιστεί η κυβερνητική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων, καθώς και για την υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ αντίθετα θετική άποψη εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής.

Η αντιπαράθεση για την τροπολογία

Η υπουργική τροπολογία για την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες τους αλλά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια.

Τι ισχυρίζεται η ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας αναφερόμενος στην τροπολογία είπε πως «είναι αυτονόητο ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, της εκστρατείας «Ελευθερία», για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας κατά της πανδημίας του covid. Το καράβι έχει άξιο καπετάνιο, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, της φουρτούνας. Φτάσαμε, όμως, λίγο έξω από το λιμάνι. Πλησιάζουμε. Υπάρχει μια τελική καταιγίδα. Σ' αυτήν, λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς, δεν υπάρχει περιθώριο για αμφιταλαντεύσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για «ναι μεν, αλλά», δεν υπάρχει περιθώριο για πίσω-μπρος. Προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά ενωμένοι» και σημείωσε πως «οι μονάδες υγείας και φροντίδας πρέπει να είναι ασφαλείς» και η τροπολογία αυτή «για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων συμπολιτών μας στους οποίους ο καθένας και η καθεμία από εμάς εμπιστευόμαστε τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων».

Μιλτ. Χατζηγιαννάκης - ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχετε στρατηγική, αλλά μια περίεργη αντίληψη για τον κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης είπε ότι δεν θα εισέλθει στην ουσία των ρυθμίσεων της τροπολογίας καθώς αυτό θα το κάνουν αναλυτικά οι τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά τόνισε πως «με ενοχλεί που τόσο σοβαρά ζητήματα τα φέρνετε με τροπολογία στερώντας», όπως είπε, «την δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτική επεξεργασία, διάλογος, να ακούσουμε φορείς, όπως την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Αυτά είπε «είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που μπορεί να σημαδέψουν τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες γιατί είναι παγκόσμια ζητήματα». Ο εισηγητής της μειοψηφίας ανέφερε πως «θεωρώ λανθασμένη την επιλογή σας και η οποία δείχνει ότι δεν έχετε ούτε στρατηγική αλλά και μια περίεργη αντίληψη για τον κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο. Ελπίζω, επειδή με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει, στα επόμενα βήματά σας να είστε πιο σκεπτικοί και σοβαροί».

Α. Ξανθός: Η κρίση εμπιστοσύνης δεν αντιμετωπίζεται με εκβιασμούς και απειλές

Στην συζήτηση παρενέβη και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Α. Ξανθός: 

Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Υπάρχει πολύ μεγάλη υγειονομική και οικονομική επισφάλεια στη χώρα.

Όλες οι μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης για το πιο πετυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης, για τη γαλάζια ελευθερία, η οποία έχει προωθηθεί, για την εξαιρετική διαχείριση που έχει γίνει στη διάρκεια αυτής της μεγάλης υγειονομικής κρίσης έχουν καταπέσει υπό το βάρος αυτής της πραγματικότητας

Σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε:

1)  επιτάχυνση των εμβολιασμών, τη στιγμή που σήμερα έχει πλήρη ανοσοποίηση το 45% του πληθυσμού περίπου, όταν στόχος της Ευρώπης και της χώρας μας ήταν να έχουν φτάσει το 70% στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτή η υστέρηση για το χτίσιμο της ανοσιακής προστασίας είναι που ευνοεί την ανάπτυξη μεταλλάξεων και τη διαμορφούμενη επισφάλεια της περιόδου Χαρακτηριστικά αναφέρων το υψηλό ποσοστό –30% - των ανεμβολίαστων  ανθρώπων άνω  των 80 ετών διότι καθυστέρησε τραγικά να οργανωθεί το σύστημα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, που μπορούσε να υλοποιηθεί από τις δημόσιες δομές ΠΦΥ σε συνέργεια με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και το Βοήθεια στο Σπίτι Με καθυστέρηση τόσων μηνών η Κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να το ενεργοποιήσει, αλλά αντί να αξιοποιήσει τις δημόσιες δομές, προσπαθεί να εμπλέξει τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται.

2)  Καλή επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, εκτεταμένο testing, παρέμβαση στις εστίες υπερμετάδοσης που είναι οι χώροι εργασίας και οι χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας αυτή την περίοδο. Ουσιαστικά είχε αφεθεί το τοπίο αυτό τελείως ανεξέλεγκτο, υπήρξαν τρομερές παλινωδίες, μετακινήθηκε κόσμος στα νησιά με μοναδικό φίλτρο την πολύ επισφαλή διαγνωστική μέθοδο του self test που μπορούσε καθένας στην πράξη να δηλώσει ό,τι θέλει κι έτσι εξηγούνται και τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς, κυρίως από ανεμβολίαστο εποχικό προσωπικό και επισκέπτες.

3) Και φυσικά ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και όχι συζήτηση περί ανοιγμάτων στην αγορά, ΣΔΙΤ ή  συγχωνεύσεων σημαντικών δομών που πρέπει να ενισχυθούν και όχι να συρρικνωθούν όπως προβλέπεται στο σχέδιο που φέρνει στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση.

Τα έχει κάνει όλα αυτά η Κυβέρνηση; Προφανώς όχι.

Ούτε καν την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής έχει πάρει υπ’ όψη της. Όλες αυτές  κλιμακούμενες παρεμβάσεις που  συνιστά η Επιτροπή θα έπρεπε να προηγηθούν και μόνο ως έσχατη λύση να έρθει μία συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες μόνο ειδικές κατηγορίες.

Αντιθέτως η Κυβέρνηση, μας φέρνει μία διάταξη  που εισάγει την αναίρεση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και στην επιβίωση.

Αυτή η κίνηση και εκβιασμός, που θα πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις το επόμενο διάστημα, θα καλλιεργήσει πόλωση και διχασμό.

Είναι σαν να προσπαθεί η Κυβέρνηση να παίξει με την ιερή αγανάκτηση των εμβολιασμένων προς τους ανεμβολίαστους.

Επωάζεται μια κοινωνική αγριότητα , στην οποία δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή τη μεθόδευση.

Εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του καθολικού εμβολιασμού, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος, ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν μπορεί ο εμβολιασμός να προωθηθεί με τιμωρητικές λογικές. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ενός κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς της και στην κυβερνητική διαχείριση και η κρίση εμπιστοσύνης απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο φόβος και η διστακτικότητα δεν απαντώνται με τον φόβο απέναντι στην απόλυση, στην ανεργία και στη φτώχεια.

Αν δεν εμβολιάσουμε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Είναι πρόσχημα να επιλέγεται η υποχρεωτικότητα για μία πολύ περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού που είναι μερικές χιλιάδες επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας.

Με τα υπόλοιπα 3 εκατ. ανεμβολίαστων ενηλίκων στη χώρα τι θα κάνετε ακριβώς; Θα υλοποιήσετε γενικευμένη υποχρεωτικότητα και εκβιαζόμενη συναίνεση;

Η Κυβέρνηση απέδειξε ότι επειδή έχει αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυνατεί να διασφαλίσει πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις , δεν μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτές. Δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη στήριξη του συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους, ούτε μπορεί να θωρακίσει υγειονομικά την κοινωνία, το πολύτιμο τουριστικό μας προϊόν και την πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Γι’ αυτό επωάζεται το κοινωνικό αίτημα της αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και της δημιουργίας προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η υπόλοιπη αντιπολίτευση 

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως εμείς ως υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη είμαστε υπέρ της τροπολογίας γιατί θέλουμε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία. Εμείς είπε «ως ΚΙΝΑΛ είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός τους και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή και την υγεία αυτών που δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες». 

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι το κόμμα της είναι αρνητικό με την τροπολογία αλλά αναλυτικά θα τοποθετηθεί και θα αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του ΚΚΕ, σε λίγο, ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπάρκα αντιτάχθηκε με την τροπολογία λέγοντας πως «ως ΜέΡΑ 25 είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και φυσικά ενός δημόσιου δικτύου δωρεάν μαζικών τεστ, αλλά είμαστε κατά της διχόνοιας που καλλιεργεί και γιγαντώνει η κυβέρνηση και φυσικά κατά του πιστοποιητικού υγειονομικών φρονημάτων». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι και με αυτή την τροπολογία «διχάζετε και κουνάτε το δάκτυλο στους πολίτες, όταν θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό με γνώμονα την ενημέρωση τους ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες τους». 

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει με τροπολογία (ώστε να περάσει με διαδικασίες εξπρές και χωρίς ακρόαση φορεών) τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών σε Δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας αλλά και του συνόλου του προσωπικού σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους η τροπολογία μεταξύ άλλων ορίζει ότι:

Επιβάλλεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 υποχρέωση στους εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους ψηφιακό πιστοποιητικό covid σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου όσον αφορά τον εμβολιασμό ή στην νόσηση, ή βεβαίωση εμβολιασμού, ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωση τρίτης χώρας εφόσον υφίσταται.

-Εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλο το προσωπικό (Ιατρικό, πάρα ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό)

-Των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία,

– Των ιδιωτικών και δημοσίων δομών υγείας

Εξαιρούνται της υποχρεώσης όσοι έχουν νόσησει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης εμβολιασμού επέρχεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ειδικής διάταξης :

-Επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών στην περίπτωση εργαζομένου στον δημόσιο τομέα η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

-Υποχρέωση στον εργοδότη σε περίπτωση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου που προσέρχεται στον χώρο εργασίας χωρίς να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαλλασσομένου από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Επιβάλλεται στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προαναφερομένων διοικητικό πρόστιμο από 10.000 έως και 50.000 € για κάθε παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 € έως και 200.000 € για κάθε παράβαση.

Πηγή: Real.gr