2 Οκτ 2010

Συνέλευση των προέδρων των σωματείων της ΠΟΣΤ (30.09.2010)


Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους και μαύρες μέρες για το Ταχυδρομείο

Σ' αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συγκέντρωση.

Οι όποιες ελπίδες υπήρχαν πριν την συνέλευση για ν΄ ανακοπεί η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και των θεμελιωμένων εργατικών δικαιωμάτων μας μέσω των...
υπαρχουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας εξανεμίστηκαν.

Η εισήγηση της ΠΟΣΤ (ΠΑΣΚΕ) δια στόματος του προέδρου της ήταν απόλυτα ταυτισμένη με τις κυβερνητικές και διοικητικές επιλογές στα θέματα του προτεινόμενου από την διοίκηση του ΕΛΤΑ Επιχειρησιακού Σχεδίου και με τις σαρρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει.
 
«Οι εποχές είναι δύσκολες, ο ΕΛΤΑ δεν πάει καλά, τα κεφάλια μέσα, ξεχάστε ότι ξέρατε μέχρι σήμερα» είναι το βασικό συμπέρασμα από την εισήγηση.

Και να γίνουμε πιο σαφείς:

ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ
Εισηγητική Πρόταση: Μείωση των θέσεων εργασίας από τις 11.428 που προέβλεπε το παλιό οργανόγραμμα σε τόσες, όσες χρειάζονται για να χωρέσουν  σήμερα τους μόνιμους υπαλλήλους που εργζάζονται σήμερα στο Ταχυδρομείο. Δηλαδή γύρω στις 9.000, αφού σήμερα υπηρετούμε περίπου 8.800 μόνιμοι εργαζόμενοι.

Τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην εισήγηση ήταν:
Δεν κινδυνεύει κανείς να απολυθεί, αφού όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι θα χωρέσουν στο νέο οργανόγραμμα.
Η κακή σημερινή οικονομική κατάσταση του ΕΛΤΑ δεν του επιτρέπει να πληρώνει 11.500 εργαζόμενους.
Η μείωση του όγκου της δουλειάς το τελευταίο διάστημα.
Ο ανασχεδιασμός της παραγωγικής αλυσίδας (διαλογή, διαβιβάσεις, διανομή) που πρέπει να αποτυπώνει τις σημερινές ανάγκες.
Και το κυριότερο επιχείρημα κατά την εισήγηση: πως πρέπει να μειωθούν οι θέσεις εργασίας τώρα, χωρίς να γίνει η απαραίτητη προεργασία διαμόρφωσης των πραγματικών αναγκών για να προλάβουμε να κλείσουμε την πόρτα του ΕΛΤΑ σε μετατάξεις εργαζομένων από άλλους οργανισμούς (ΟΣΕ, ΟΑ) που θα δημιουργήσουν οικονομική αδυναμία πληρωμής των μισθών τους στον οργανισμό.

Άλλωστε όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος το νέο οργανόγραμμα (με τις μειωμένες θέσεις) που επικυρώνεται αυτές τις μέρες από το Δ.Σ. του ΕΛΤΑ, θα είναι προσωρινό και θα υπάρξει νέο μετά από ένα οκτάμηνο περίπου, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες (ανασχεδιασμός υπηρεσιακών λειτουργιών, χαρτογράφηση τομέων διανομής  κλπ…)

Επίσης στην εισήγηση του ο πρόεδρος πρότεινε πως οι πρόσθετες αμοιβές που δίνονται στα κέντρα διαλογής πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο και στις απολύτως απαραίτητες, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του οργανισμού.

ΝΕΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ – ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ
Αναφέρθηκε στην εισήγηση πως πρέπει να δούμε κάποιες αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο γιατί οι συνθήκες και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει.

ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 39% ΤΟΥ ΕΛΤΑ & ΤΩΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Στην εισήγηση διατρανώθηκε η άποψη, πως η ΠΟΣΤ δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα και θα αντιδράσει με κάθε μέσον στην πώληση του οργανισμού και της θυγατρικής.

Το σύνολο των υπόλοιπων συνδικαλιστικών παρατάξεων που λειτουργούν στην ΠΟΣΤ αντέδρασε στην πρόταση της μείωσης των θέσεων εργασίας τώρα με την διαδικασία του κατεπείγοντος και πρότεινε η αλλαγή του οργανογράμματος να γίνει εφόσον καταγραφούν οι σημερινές υπηρεσιακές ανάγκες και ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση όλων των θέσεων εργασίας του οργανισμού.

Συνοπτικά τα επιχειρήματα της παράταξης μας (ΠΑΚ ΕΛΤΑ) που ανέπτυξε ο εκπρόσωπος μας στη ομιλία του:

Σ’ ένα οργανισμό έντασης εργασίας όπως το Ταχυδρομείο, το οργανόγραμμα σίγουρα χρειάζεται επικαιροποίηση σε τακτά διαστήματα, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους και παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του.
Αυτό όμως είναι άλλο και άλλο αυτό που επιχειρείται να γίνει τώρα στον ΕΛΤΑ.

Μια επιχείρηση και μια διοίκηση που θέλει να είναι σοβαρή, πρώτα αποτυπώνει τις ανάγκες της σε προσωπικό, κάνοντας στατιστικές μετρήσεις, χαρτογράφηση του έργου, ανασχεδιασμό των υπηρεσιακών λειτουργιών της (αν απαιτείται), πρόβλεψη για κάλυψη των σημερινών αναγκών της σε εξειδικευμένο προσωπικό, καταγραφή των νέων απαιτήσεων που πιθανόν δημιουργούνται από την εισαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μου μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ή υπολειτουργούσαν κλπ και στη συνέχεια διαμορφώνει το οργανόγραμμα της.

Δεν αποφασίζει πρώτα μπακαλίστικα πόσες θέσεις εργασίας θέλει και στη συνέχεια προσπαθεί να ταξινομήσει το προσωπικό της.


Τι θα γίνει τον Ιανουάριο που σταματούν οι συντάξεις του ΟΓΑ;;
Πόσα πρακτορεία θα κλείσουν;;;
Ποιος θα εκτελέσει αυτά τα δρομολόγια, αν από σήμερα διαμορφωθεί το οργανόγραμμα;;;

Πριν λίγες ημέρες έγινε στελέχωση διευθύνσεων και τομέων και επιλέχτηκαν όπως επιλέχτηκαν κάποιοι συνάδελφοι.
Τώρα σκέπτονται να κόψουν κάποιες διευθύνσεις ή τομείς στο νέο οργανόγραμμα.
Οι επιλεγμένοι θα πληρώνονται για τρία χρόνια χωρίς θέση;;;; (η βιασύνη και η προχειρότητα αυτά κάνουν).

Αν το νέο οργανόγραμμα έχει γύρω στις 9.000 θέσεις (εκεί εκτιμούμε πως θα είναι), τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε τους εποχικούς υπαλλήλους που σήμερα καλύπτουν τα σχεδόν 3.000 κενά και το έργο αυτό θα μεταφερθεί στις πλάτες των σημερινών μονίμων υπαλλήλων, που ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι γύρω στα 50 έτη. (Αυτό άλλωστε προτάθηκε από την ΠΟΣΤ (ΠΑΣΚΕ) με την μείωση των τομέων διανομής)

Τι άλλαξε (εκτός από την κυβέρνηση) από πέρυσι τον Σεπτέμβρη που η ΠΟΣΤ απαιτούσε τότε προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων για την κάλυψη όλων των κενών, και σήμερα δηλώνει πως το υπάρχον προσωπικό αρκεί για να βγει η δουλειά;;;

Η ΠΟΣΤ επιβεβαιώνει απόλυτα με την στάση της την κομματική τη εξάρτηση και αποδεικνύει πως βάζει πάνω από τα συμφέροντα των συναδέλφων το κομματικό καθήκον.

Είναι ποτέ δυνατόν, συνδικάτο να παίρνει αρνητική θέση απέναντι σε άλλους εργαζόμενους (ΟΣΕ, ΟΑ) που αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τάχα τα οικονομικά του ΕΛΤΑ;;;
Αν οι εργαζόμενοι του ΕΛΤΑ αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα του ΟΣΕ και  κινδυνεύαμε να απολυθούμε, θα μας άρεσε να μας αντιμετωπίσει έτσι η ομοσπονδία του ΟΣΕ.
Που είναι η αλληλεγγύη μας προς τους Συναδέλφους του ΟΣΕ που χάνουν τη δουλειά τους;;;



Για την πρόταση περί διαμόρφωσης νέου Καθηκοντολογίου – Προσοντολογίου θα πρέπει να πούμε πως πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του ΓΚΠ ΕΛΤΑ. Ενός ΓΚΠ που είναι κατοχυρωμένος μέσω  συλλογικής σύμβασης εργασίας και που μονομερώς η διοίκηση δεν μπορεί να τον αλλάξει.
Έρχεται λοιπόν σήμερα η ΠΟΣΤ, την ώρα που η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, να της ανοίξει διάπλατα την πόρτα να αφανίσει κάθε εργασιακό κεκτημένο.
Μπορεί να είναι θέση συνδικάτου αυτή;;;

Για την ήδη αποφασισμένη από την κυβέρνηση πώληση του 39% του ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών. 
Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΠΟΣΤ, εμείς καταθέτουμε έντονες επιφυλάξεις για την σθεναρή αντίσταση που ισχυρίζεται πως θα προβάλει η ομοσπονδία, ώστε να  αποτρέψει την πώληση.
Οι επιφυλάξεις μας προέρχονται από την μέχρι σήμερα στάση της ΠΟΣΤ απέναντι στα αντεργατικά, αντιασφαλιστικά και ληστρικά κυβερνητικά μέτρα που πρόσφατα μας επιβλήθηκαν. 
Η ΠΟΣΤ με την ανοχή, την ενδοτικότητα και την ηττοπαθή στάση που κράτησε το τελευταίο οκτάμηνο αποδεικνύει πως δεν μπορεί ή δεν θέλει να αναλάβει αγωνιστική δράση αποτροπής του ξεπουλήματος του ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών.

Για την ΠΟΣΤ στο παρελθόν αρκούσε  ένα μονόστηλο σε μια εφημερίδα με αναφορά σε πιθανή  πώληση του ΕΛΤΑ ή των Ταχυμεταφορών για να ανάψει η σπίθα της αντίδρασης του συνδικάτου.

Σήμερα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου για πώληση του 39% του ΕΛΤΑ και ξεπούλημα της θυγατρικής, οι εφημερίδες ασχολούνται καθημερινά με πρωτοσέλιδα για το θέμα και εμείς καθησυχαζόμαστε από τις προφορικές  διαβεβαιώσεις του υπουργείου.

Θα είμαστε τουλάχιστον αφελείς και θα γίνουμε επικίνδυνοι για τους συναδέλφους μας και τον ΕΛΤΑ αν συνεχίσουμε να τους εμπιστευόμαστε.

Να θυμίσουμε εδώ πως στις 24/4/10 σε ανάρτηση στη σελίδα της ΠΟΣΤ αναφέρεται ότι ο υφυπουργός δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να μπει στρατηγικός επενδυτής στα ΕΛΤΑ και μετά από λίγες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την  πώληση του 39% του οργανισμού.

Και  επιτέλους κάποιοι θα πρέπει να πούνε την αλήθεια για το ποια είναι η θέση τους απέναντι στη πώληση. Γιατί άλλο σημαίνει δημόσιο Ταχυδρομείο και άλλο Ταχυδρομείο υπό δημόσιο έλεγχο που υπάρχει και με το 51% των μετοχών στο κράτος.  Γιατί κάτι τέτοια ψιθυρίζονται στους διαδρόμους τελευταία.

Εμείς σαν παράταξη εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ένα:
Το σύνθημα «Δημόσιο Ταχυδρομείο – Θέσεις εργασίας – Εισόδημα» που ήταν η διεκδικητική σημαία της ΠΟΣΤ για πολλά χρόνια και αποτελούσε αιτία πολέμου αν κάποιο από τα τρία κινδύνευε, σήμερα έχει καταρρακωθεί.
Κι αφού δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική αντίδραση στην συρρίκνωση του εισοδήματος των Συναδέλφων πριν από έξι μήνες, κι αφού σήμερα η ΠΟΣΤ (ΠΑΣΚΕ) αποδέχεται την μείωση των θέσεων εργασίας στα ΕΛΤΑ, τι μπορεί να μας κάνει να τους πιστέψουμε πως θα αγωνιστούν για να μην πωληθεί ο οργανισμός;;;;

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το blog: COYRIERPORTA