13 Απρ 2010

Χιονοστιβάδα οι καταγγελίες για τα ΕΛΤΑ

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τελευταία τα αρνητικά δημοσιεύματα για τα ΕΛΤΑ. Καθημερινά έχουμε δεκάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο (δεν χρειάζεται να τις αναπαράγουμε κι εμείς) για κακή ή καθόλου εξυπηρέτηση των πολιτών σε διάφορα σημεία της χώρας.


Οι συνάδελφοι μας γίνονται καθημερινά σάκος του μποξ, εισπράττοντας τα δικαιολογημένα παράπονα του κόσμου που δεν λαμβάνει την αλληλογραφία του.

Καταλαβαίνουμε πως η νέα διοίκηση δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη, όμως πρέπει να αποτελέσει την πρώτη της προτεραιότητα η πρόσληψη έστω εποχικού . . .
προσωπικού, που ο αριθμός του να καλύπτει τα υπάρχοντα οργανικά κενά και στην συνέχεια μόνιμου.

Δυστυχώς σ’ αυτή την δύσκολη καμπή το συνδικάτο αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε και τα φαινόμενα, οι εργαζόμενοι να οργανώνονται και να αντιδρούν από μόνοι τους.

Θυμόμαστε όλοι πως στο πρόσφατο παρελθόν οι απαιτήσεις της ΠΟΣΤ για προσλήψεις ήταν η πρώτη της προτεραιότητα και πως αποτελούσε την αιχμή των διεκδικήσεων της. Τελευταία εγκλωβισμένη στις κομματικές αγκυλώσεις της και στα κυβερνητικά μέτρα, ξέχασε «την πλήρη κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» όπως έλεγε και έγραφε στις ανακοινώσεις της και ακούγονται πλέον φωνές που λένε πως πρέπει να προσαρμοστούμε στην σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.

Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα, πόσο λαθεμένη ήταν η επιλογή της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας που μπλόκαρε τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ για δύο χρόνια.

Σήμερα αποδεικνύεται πως η ΠΟΣΤ ξεγελάστηκε;;; και ανέχτηκε την άποψη των κάθε λογής managers και συμβούλων που πέρασαν διαχρονικά από τον ΕΛΤΑ και που ήθελαν ένα οργανισμό με όσο γίνεται λιγότερο  μόνιμο προσωπικό.

Αυτό άλλωστε παρουσίαζαν και οι ακριβοπληρωμένες επιστημονικές μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα από ιδιωτικές εταιρίες, που όμως στην πραγματικότητα εκτελούσαν τις εντολές των εκάστοτε διοικήσεων, να τεκμηριώσουν την άποψη πως ο ΕΛΤΑ δεν χρειάζεται τόσο μόνιμο προσωπικό και πως πρέπει να μειωθεί.

Ας έρθουν λοιπόν σήμερα όλοι αυτοί οι εγκέφαλοι να δώσουν λύση στο πρόβλημα της εξυπηρέτησης του κόσμου και στην κατρακύλα του ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών.

Γίνεται πράγματι μείωση προσωπικού σε επιχειρήσεις που είναι έντασης τεχνολογίας και που τα εργατικά χέρια αντικαθίστανται από σύγχρονα μηχανήματα. Μπορούν να μας πουν όλοι αυτοί που εισηγούνται και όλοι εκείνοι που τους ακούνε μέχρι σήμερα, με ποιο μηχάνημα θ’ αντικατασταθεί ο ταχυδρόμος, ο οδηγός, ο διαμετακομιστής κλπ.

Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν, η με όποιο κόστος μείωση των δαπανών και πως τα ΕΛΤΑ θα γίνουν περισσότερο ελκυστικά, για να ιδιωτικοποιηθούν καλύτερα. Και εμείς τρομάρα μας καθόμασταν και τους ανεχόμασταν βλέποντας καθημερινά το Ταχυδρομείο να βουλιάζει. Έτσι φτάσαμε στο σημερινή εξαθλίωση.

Ίσως να μην  είναι τελικά τόσο αργά. Πρέπει να το αποδείξουμε όλοι εμείς που αγαπάμε τα ΕΛΤΑ, το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν αρκετές φορές, να πάρουμε πάλι το Ταχυδρομείο στις πλάτες μας και να το οδηγήσουμε στο δρόμο της βιωσιμότητας και ανάπτυξης.
Αρκεί αφενός η ΠΟΣΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αλλάξει ρότα και να κινηθεί με βάση τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ και των εργαζόμενων και αφετέρου η νέα διοίκηση τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στην επιτροπή της βουλής για ένα δημόσιο Ταχυδρομείο με κοινωνικό προσανατολισμό και μη πώληση της θυγατρικής εταιρίας των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ.

Έχουμε ιδιαίτερη απαίτηση από τον νέο πρόεδρο του ΔΣ του ΕΛΤΑ να τιμήσει τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή, αφού και στο παρελθόν έχει συνδέσει τη παρουσία του εδώ, με μια από τις πλέον πετυχημένες περιόδους των Ελληνικών Ταχυδρομείων.