3 Αυγ 2009

Θεσμική εκτροπή της Εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΣΤ από το καταστατικό της και τον νόμο 1264

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΤΑ και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η πρόσληψη διακοσίων (200) υπαλλήλων πτυχιούχων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον νόμο 3429 και βέβαια οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ στην συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 2009 αποφάσισε ομόφωνα επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και καταλήψεις στην Απελλού την ώρα που θα συνεδριάζει το Δ.Σ. του οργανισμού, για να αποτραπεί η λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Σας παρουσιάζουμε κάποια αποσπάσματα των ανακοινώσεων της ΠΟΣΤ στις 29/07/2009 που παρουσίαζαν τις ομόφωνες θέσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου:

"Απέναντι σε αυτή την πολιτική πρακτική της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΛΤΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα:
1ον Την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών.
2ον Τη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ ΕΛΤΑ, για να αποτρέψουν την απόφαση για κατάργηση του Θεσμικού Πλαισίου, τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε νέους και παλαιούς και να υπερασπιστούν την αντικειμενικότητα των προσλήψεων (Ν 2190).
3ον Επαναβεβαιώνουν την αμετάκλητη απόφαση τους για δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να προασπίσουν το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, για να διεκδικήσουν τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ και να αποτρέψουν την πολιτική που οδηγεί στα ελλείμματα, την απαξίωση και τη διάλυση του Δημόσιου Ταχυδρομείου".....

"Στείλαμε Εξώδικο με νομική και επιχειρησιακή ανάλυση τόσο για τις επιπτώσεις στον ΕΛΤΑ όσο και τις παραβιάσεις νόμων και συνταγματικών διατάξεων.
Τους καλέσαμε να αποσύρουν την εισήγηση, να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους".....

"την Τρίτη 28-07-09 η κινητοποίηση που έγινε και η δυναμική παρουσία των εργαζομένων γκρέμισε τους σχεδιασμούς τους. Διακόψαμε τη συνεδρίαση του ΔΣ ΕΛΤΑ παρά την επιμονή τους να συνεχίσουν τη συνεδρίαση ακόμη και με την παρουσία των εκατοντάδων εργαζομένων!!!!!
Καταστήσαμε σαφές ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΛΤΑ δεν αποδέχονται την εφαρμογή του 3429 και της αντισυνταγματικής Υπουργικής Απόφασης. Δεν θα επιτρέψουμε να διαχωριστούν οι εργαζόμενοι σε νέους και παλαιούς. Η λογική των «δικών μας παιδιών» δεν θα αναβιώσει στο Ταχυδρομείο".....
"Έχουμε ζητήσει με Απεργιακές κινητοποιήσεις, με Εξώδικα, με παραστάσεις και ανακοινώσεις, έχουμε απαιτήσει άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα κενά σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς συνέντευξη, αντικειμενικά και αξιοκρατικά".....

"Με δυναμική παρουσία οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία διέκοψαν τη συνεδρίαση του ΔΣ ΕΛΤΑ και ανέδειξαν την ομόφωνη απόφαση τους ενάντια στην προσπάθεια Κυβέρνησης και Διοίκησης να αποφασίσουν την εφαρμογή του 3429 με το διαχωρισμό των εργαζομένων και τη θεσμοθέτηση της ρουσφετολογικής συνέντευξης".....


Μετά από αυτές τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, στις 30 Ιουλίου συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΤ και απ' ότι μάθαμε αποφάσισε την αλλαγή της στρατηγικής του συνδικάτου επικαλούμενη πως έχει συμφωνήσει με την διοίκηση του οργανισμού πως όσοι προσληφθούν τώρα, στην συνέχεια θα ενταχθούν στον Γ.Κ.Π. του ΕΛΤΑ και πως μετά την απόφαση για πρόσληψη των 200 πτυχιούχων, θα υπάρξει και δεύτερη απόφαση για πρόσληψη 800 νέων συναδέλφων στους λοιπούς κλάδους παραγωγής.
Επίσης πως αυτή η συμφωνία θα κατοχυρωθεί μέσα από την υπογραφή κοινής συμφωνίας μεταξύ ΠΟΣΤ και διοίκησης ΕΛΤΑ, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται σε όλους μας και που κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθούν είναι:

1. Εμπιστεύεται σήμερα η διοίκηση της ΠΟΣΤ την διοίκηση του οργανισμού και την κυβέρνηση που μέχρι χθες κατήγγειλε;

2. Δέχεται την δέσμευση της διοίκησης, να υπογράψει κοινή συμφωνία μετά την πραγματοποίηση των προσλήψεων;

3. Γιατί δέχεται σήμερα η ΠΟΣΤ να γίνουν προσλήψεις στα ΕΛΤΑ με τον 3429 που μέχρι χθες κατήγγειλε;

4. Γιατί δέχεται να γίνουν οι προσλήψεις των πτυχιούχων με συνέντευξη που μέχρι χθες κατήγγειλε;

5. Η αντισυνταγματική (σύμφωνα με την ΠΟΣΤ) Υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ έγινε τώρα συνταγματική;

6. Η συνέντευξη θα γίνει τώρα αξιοκρατικά, αντικειμενικά, μη ρουσφετολογικά και γι' αυτό την δέχεται;

7. Καλύφθηκαν τα κενά στην παραγωγή (διανομή-θυρίδες-οδηγούς-διαμετακομιστές κλπ) και δέχεται πρώτα προσλήψεις πτυχιούχων;

8. Εξασφάλισε αντίστοιχα άλλες 200 εσωτερικές μετατάξεις στον κλάδο 1, όπως η ΕΣΣΕ ορίζει, για να δεχτεί πρόσληψη 200 πτυχιούχων;

9. Γιατί ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο και την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που η ίδια έχει προσφύγει;

10. Τι θα απαντήσει στους συναδέλφους που ακολούθησαν μέχρι σήμερα τις επιλογές της, θυσιάζοντας τα μεροκάματα τους, για να μην περάσει ο 3429 και η συνέντευξη;

11. Μήπως βολεύει την ΠΟΣΤ να δημιουργηθεί ένα σύνολο εκλωβισμένων νέων συναδέλφων, που θα διαπραγματεύεται για καιρό την ένταξη τους στο Γ.Κ.Π., για να παίρνει την ψήφο τους;


12. Μήπως τελικά έγινε κάποια συνάντηση υψηλού επιπέδου, στην οποία πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τα ΕΛΤΑ και υπήρξε επιβολή κάποιας συμφωνίας, που οι εργαζόμενοι ως είθισται μαθαίνουν τελευταίοι;

Στις επόμενες διαπιστώσεις μας δεν χρειάζονται απάντηση, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει.

Η διοίκηση της ΠΟΣΤ στις 30 Ιουλίου 2009 κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής υπέπεσε σε σοβαρή θεσμική εκτροπή, παραβιάζοντας το καταστατικό λειτουργίας της και τον νόμο 1264/82.

Συγκεκριμένα, απόφαση η οποία έχει ληφθεί από το Δ.Σ. της ΠΟΣΤ, δεν μπορεί να αναιρεθεί με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία είναι κατώτερο όργανο του Δ.Σ. και η λειτουργία της είναι εισηγητική προς αυτό.

Απόφαση του Δ.Σ. αναιρείται μόνο με νέα απόφαση του ιδίου οργάνου, ή ανωτέρου οργάνου, που εν προκειμένω είναι το Πανελλαδικό συνέδριο.

Κατά συνέπεια η Εκτελεστική Επιτροπή δεν μπορούσε να αναστείλει τις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις που το Δ.Σ. είχε αποφασίσει και να αλλάξει την πάγια στρατηγική του συνδικάτου μας στο θέμα των προσλήψεων.

Από που άντλησε το δικαίωμα η Εκτελεστική Επιτροπή, να δεχτεί προσλήψεις με τον 3429 και με συνέντευξη, χωρίς απόφαση του Δ.Σ., ανεξάρτητα με το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

Η δέσμευση της διοίκησης της ΠΟΣΤ να υπογράψει κοινή συμφωνία με την διοίκηση του ΕΛΤΑ, για το μέλλον που θα επιφυλάσσουν στους νεοπροσλαμβανόμενους, είναι στον αέρα, γιατί απλούστατα εξουσιοδότηση για υπογραφή κοινής συμφωνίας δίνει μόνο το Δ.Σ. της ΠΟΣΤ και όχι η Εκτελεστική Επιτροπή.

Δεν μπορεί η Εκτελεστική Επιτροπή να προκαταλαμβάνει το Δ.Σ. και να προαποφασίζει για θέματα αρμοδιότητας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εκτός από το γεγονός πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο, τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζουν και ευτελίζουν αφενός τον ρόλο των μελών του Δ.Σ. αφετέρου τον ίδιο τον θεσμό του Δ.Σ. και του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα.

Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για όσους δεν σέβονται ως οφείλουν και ως το αξίωμα που κατέχουν τους υποχρεώνει τους θεσμούς και τους νόμους, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να υπηρετούν.


Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι μένουν με το στόμα ανοικτό από τις μεθοδεύσεις και τις υπόγειες διαδρομές που ακολουθούνται σε τέτοια μεγάλα ζητήματα και γυρίζουν την πλάτη στο συνδικάτο.